En global utmaning

Hur vår vardag kommer se ut år 2050 vet vi inte säkert. Men vi vet att vi kommer vara betydligt många fler människor som ska samsas på jorden – ungefär 9 miljarder. Vi vet också att två tredjedelar kommer att leva i städer. Klimatförändringar, hälsoutmaningar, urbanisering, digital transformation och förändrade konsumentbeteenden är utmaningar vi står inför. En omställning av livsmedelskedjan kommer vara oundviklig.

Och en bransch i förändring

Skåne har möjlighet att ta täten inom FoodTech, alltså hur vi med hjälp av teknik utvecklar framtidens ekosystem för mat och livsmedel med fokus på hållbarhet, hälsa och ny teknologi.

Konferensen riktar sig till personer i och kring tech- och livsmedelsbranschen. Alla aktörer har nytta av konferensen: producenter, handlare, startups, förpackningsindustri, myndigheter med mera.

 


Tack för i år!

 
 
 


Talare

Klicka på bilderna för att läsa om respektive talare. 

Fredrika Gullfot, Grundare och VD, Simris Alg.  Fredrika Gullfot ser sig själv som algbonde och entreprenör. Hon tog fasta på att den globala marknaden för omega-3 växer starkt och är en del av en global mångmiljardindustri, inte minst i Kina. Hon startade Simris Alg för sju år sedan. Bolaget har tagit fram en industriell process för odling av alger och tillverkning av omega-3 som kan användas för hälsokost och livsmedel. Fredrikas ambition är att algoljan ska in i vanliga livsmedel, och ersätta råvaror som fiskolja och palmolja som har stor negativ miljöpåverkan.

Fredrika Gullfot, Grundare och VD, Simris Alg.

Fredrika Gullfot ser sig själv som algbonde och entreprenör. Hon tog fasta på att den globala marknaden för omega-3 växer starkt och är en del av en global mångmiljardindustri, inte minst i Kina. Hon startade Simris Alg för sju år sedan. Bolaget har tagit fram en industriell process för odling av alger och tillverkning av omega-3 som kan användas för hälsokost och livsmedel. Fredrikas ambition är att algoljan ska in i vanliga livsmedel, och ersätta råvaror som fiskolja och palmolja som har stor negativ miljöpåverkan.

Albin Ponnert, Grundare av Local Food Nodes.  Albin Ponnert är filmaren som sadlade om till självhushållare, odlare och foodtechentrepenör. En drivkraft är att bidra till samhällsutvecklingslösningar och lokal utveckling på gräsrotspremisser. Albin ligger bl.a bakom Sverige största instagramprojekt #enjoysweden, och är grundare av Local Food Nodes - en digital plattform för handel med lokal mat, helt utan mellanhänder.

Albin Ponnert, Grundare av Local Food Nodes.

Albin Ponnert är filmaren som sadlade om till självhushållare, odlare och foodtechentrepenör. En drivkraft är att bidra till samhällsutvecklingslösningar och lokal utveckling på gräsrotspremisser. Albin ligger bl.a bakom Sverige största instagramprojekt #enjoysweden, och är grundare av Local Food Nodes - en digital plattform för handel med lokal mat, helt utan mellanhänder.

Johan Jörgensen, Grundare av Sweden FoodTech.  Johan Jörgensen har 20+ års erfarenhet inom internetbranschen och coachar samt investerar i internetföretag som är skalbara och disruptiva, om det handlar om Foodtech. Han sitter i flera styrelser och är styrelseordförande i FundedByMe.com, Europas snabbast växande investeringsplattform. Arbetet med att säkerställa att snart 9 miljarder människor får mat på ett hälsosamt och hållbart sätt kräver all den innovation vi kan frambringa, och den frågan driver Johan med passion.

Johan Jörgensen, Grundare av Sweden FoodTech.

Johan Jörgensen har 20+ års erfarenhet inom internetbranschen och coachar samt investerar i internetföretag som är skalbara och disruptiva, om det handlar om Foodtech. Han sitter i flera styrelser och är styrelseordförande i FundedByMe.com, Europas snabbast växande investeringsplattform. Arbetet med att säkerställa att snart 9 miljarder människor får mat på ett hälsosamt och hållbart sätt kräver all den innovation vi kan frambringa, och den frågan driver Johan med passion.

Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager, IKEA-koncernen.  Catarina Englunds uppdrag som Sustainability Innovation Manager är att bygga nya affärslösningar för IKEA med innovation och hållbarhet som utgångspunkt. Hon är även ansvarig för att driva globala initiativ som täcker hela värdekedjan.

Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager, IKEA-koncernen.

Catarina Englunds uppdrag som Sustainability Innovation Manager är att bygga nya affärslösningar för IKEA med innovation och hållbarhet som utgångspunkt. Hon är även ansvarig för att driva globala initiativ som täcker hela värdekedjan.

Hannes van Lunteren, Ansvarig KrinovaMAT.  Hannes van Lunteren är ansvarig för profilplattformen KrinovaMat, ett av Krinova Incubator & Science Parks tre verksamhetsområden. Inom KrinovaMat drivs ett antal livsmedelsrelaterade utvecklingsprojekt, bl a foodinova som är ett projekt för att skapa en nationell innovationsarena för livsmedelsföretag. Sedan drygt sju år har Hannes varit med och byggt upp och drivit ett systematiskt inkubations- och innovationsstöd till matföretag i Skåne. Han har arbetat med affärsutveckling i över 500 SME livsmedelsföretag och var med och startade Foodhackathon på Krinova för fem år sedan. Foodhacket (foodhack.nu) är nu ett årligt event för KrinovaMats Food Community, som idag består av drygt 1.000 företag. Hannes har en bakgrund i mat- och dryckesbranschen både som anställd i större företag och som egen företagare.

Hannes van Lunteren, Ansvarig KrinovaMAT.

Hannes van Lunteren är ansvarig för profilplattformen KrinovaMat, ett av Krinova Incubator & Science Parks tre verksamhetsområden. Inom KrinovaMat drivs ett antal livsmedelsrelaterade utvecklingsprojekt, bl a foodinova som är ett projekt för att skapa en nationell innovationsarena för livsmedelsföretag. Sedan drygt sju år har Hannes varit med och byggt upp och drivit ett systematiskt inkubations- och innovationsstöd till matföretag i Skåne. Han har arbetat med affärsutveckling i över 500 SME livsmedelsföretag och var med och startade Foodhackathon på Krinova för fem år sedan. Foodhacket (foodhack.nu) är nu ett årligt event för KrinovaMats Food Community, som idag består av drygt 1.000 företag. Hannes har en bakgrund i mat- och dryckesbranschen både som anställd i större företag och som egen företagare.

Hanway Tran, en av vinnarna på Food Hackathon 2017  Hanway Tran har kunskap och erfarenhet inom flertal branscher - alltifrån medtech, life science till IT och beteende. Han deltog senast på Krinova Food Hackathon år 2017 och tillsammans med sitt lag vann de pris för bästa potential med sin idé. Nu arbetar han tillsammans med laget för att kommersiallisera idén om spårbarhet och äkthet för att hjälpa varumärkesägare och förpackningsföretag att stå sig i den internationella konkurrensen.

Hanway Tran, en av vinnarna på Food Hackathon 2017

Hanway Tran har kunskap och erfarenhet inom flertal branscher - alltifrån medtech, life science till IT och beteende. Han deltog senast på Krinova Food Hackathon år 2017 och tillsammans med sitt lag vann de pris för bästa potential med sin idé. Nu arbetar han tillsammans med laget för att kommersiallisera idén om spårbarhet och äkthet för att hjälpa varumärkesägare och förpackningsföretag att stå sig i den internationella konkurrensen.

Jan Ehrensvärd, ägare av Tosterups gård samt styrelseledamot i LRF.  Jan Ehrensvärd äger och driver Tosterups gård på Österlen i Skåne, där han bland annat odlar spannmål, oljeväxter och sockerbetor samt en äppelodling. Under många år arbetade han inom näringslivet på till exempel Electrolux och Tetra Pak. Idag har Jan Ehrensvärd flera styrelseuppdrag, bland annat som ordförande i TreForm Packaging AB samt ledamot i Alsoca Förvaltning AB samt LRF.

Jan Ehrensvärd, ägare av Tosterups gård samt styrelseledamot i LRF.

Jan Ehrensvärd äger och driver Tosterups gård på Österlen i Skåne, där han bland annat odlar spannmål, oljeväxter och sockerbetor samt en äppelodling. Under många år arbetade han inom näringslivet på till exempel Electrolux och Tetra Pak. Idag har Jan Ehrensvärd flera styrelseuppdrag, bland annat som ordförande i TreForm Packaging AB samt ledamot i Alsoca Förvaltning AB samt LRF.

Louise König, Hållbarhetschef, Coop Sverige.  Louise König är Årets Hållbarhetschef 2017, enligt AktuellHållbarhet. Tillsammans med ledningen driver hon varumärket Coop med 3.4 miljoner medlemmar i 660 butiker. Hon ansvarar för bl.a. Änglamarkspriset där food/hållbarhetstech-entreprenörer stått i fokus flertalet år och har även arbetat med forskare kring hållbar konsumtion och ICT. Louise har erfarenhet som konsult i branscher som t.ex. retail, energi, transport, supplychain, möbler, textil och fastigheter. Hon har även flera år inom IKEA-koncernen bakom sig där hon bl.a. arbetat som hållbarhetschef i Europa, Amerika och Asien.

Louise König, Hållbarhetschef, Coop Sverige.

Louise König är Årets Hållbarhetschef 2017, enligt AktuellHållbarhet. Tillsammans med ledningen driver hon varumärket Coop med
3.4 miljoner medlemmar i 660 butiker. Hon ansvarar för bl.a. Änglamarkspriset där food/hållbarhetstech-entreprenörer stått i fokus flertalet år och har även arbetat med forskare kring hållbar konsumtion och ICT. Louise har erfarenhet som konsult i branscher som t.ex. retail, energi, transport, supplychain, möbler, textil och fastigheter. Hon har även flera år inom IKEA-koncernen bakom sig där hon bl.a. arbetat som hållbarhetschef i Europa, Amerika och Asien.

Harrie Rademaekers, VD, FutuFarm.  Harrie Rademaekers har lång erfarenhet av koncept- och affärsutveckling från samhällsbyggnadsprojekt med fokus på hur vi kommer att leva, bo och arbeta i framtiden. 2016 startade han FutuFarm AB med det långsiktiga målet att identifiera och utveckla ny odlingsteknik som leder till fler stadsbrukare för att på sikt minska vårt beroende av importerade grödor.

Harrie Rademaekers, VD, FutuFarm.

Harrie Rademaekers har lång erfarenhet av koncept- och affärsutveckling från samhällsbyggnadsprojekt med fokus på hur vi kommer att leva, bo och arbeta i framtiden. 2016 startade han FutuFarm AB med det långsiktiga målet att identifiera och utveckla ny odlingsteknik som leder till fler stadsbrukare för att på sikt minska vårt beroende av importerade grödor.

Ingela Wickman Bois, Strateg inom hållbar affärsutveckling.  Ingela Wickman Bois har en bred erfarenhet från olika branscher och positioner i näringslivet inom strategi, varumärke, process- och affärsutveckling med innovativt ledarskap och förändring som en röd tråd. Idag är hon rådgivare till näringsliv och statliga bolag inom hållbar affärsutveckling med inriktning på innovativa cirkulära affärsmodeller och ny teknik. Ingela genomgår topprankade pionjära Masterprogrammet i 'Circular Economy, Enterprise and Innovation' - Ellen MacArthur Foundation/Bradford University, UK, och är även styrelseledamot i NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv, sedan 2013.

Ingela Wickman Bois, Strateg inom hållbar affärsutveckling.

Ingela Wickman Bois har en bred erfarenhet från olika branscher och positioner i näringslivet inom strategi, varumärke, process- och affärsutveckling med innovativt ledarskap och förändring som en röd tråd. Idag är hon rådgivare till näringsliv och statliga bolag inom hållbar affärsutveckling med inriktning på innovativa cirkulära affärsmodeller och ny teknik. Ingela genomgår topprankade pionjära Masterprogrammet i 'Circular Economy, Enterprise and Innovation' - Ellen MacArthur Foundation/Bradford University, UK, och är även styrelseledamot i NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv, sedan 2013.

Christina Zoric Persson, Strateg, Helsingborgs stad.  Christina Zoric Persson är utbildad landskapsarkitekt på SLU i Alnarp och Ulltuna. Hon arbetar sedan 2012 som strateg i Helsingborgs stad

Christina Zoric Persson, Strateg, Helsingborgs stad.

Christina Zoric Persson är utbildad landskapsarkitekt på SLU i Alnarp och Ulltuna. Hon arbetar sedan 2012 som strateg i Helsingborgs stad

Dolores Öhman, Miljöpartistisk regionråd, Region Skåne.  Dolores Öhman är miljöpartistiskt regionråd med ansvar för den regionala livsmedelsstrategin Smart mat i Region Skåne. Dolores har en bakgrund som jurist och är även utbildad i miljömanagement och har tidigare arbetat med verksamhetsutveckling.

Dolores Öhman, Miljöpartistisk regionråd, Region Skåne.

Dolores Öhman är miljöpartistiskt regionråd med ansvar för den regionala livsmedelsstrategin Smart mat i Region Skåne. Dolores har en bakgrund som jurist och är även utbildad i miljömanagement och har tidigare arbetat med verksamhetsutveckling.

 
Karin Liliedahl, Affärsutvecklare, Bonnier News.  Moderator för konferensen.

Karin Liliedahl, Affärsutvecklare, Bonnier News.

Moderator för konferensen.

 

Några av företagen som deltog

Orkla Foods  l  Oatly  l  Foodora  l  InnovaFood  l  Almondy  l  Tetra Pak  l  Agfo
Innovation Skåne  l  Delicato  l  Mashie  l  Livsmedelsakademin  l  Matnytt-igt
Food Evolution  l   Packbridge  l  Arbetsförmedlingen  l  Midsona  l  ABB  l Jarvis
ACT Global Sweden  l  Advokatfirman Vinge  l   Awapatent  l  KDV Design Studio

 

 

 

Partners

 
Sweden Foodtech,  swedenfoodtech.com


Sweden Foodtech, swedenfoodtech.com